تعاریف لوگو ، نام تجاری و هویت بصری
لوگو ، نام تجاری و هویت بصری نامهایی است که در تجارت امروز بارها و بارها نامشان را شنیده ایم و به عناوین مختلف با آن سرو کار داشته ایم. اما این نامها در بسیاری از موارد به اشتباه به کار برده میشوند و همین اشتباه سبب رخ دادن اشتباهات حتی از سمت یک طراح حرفه ای میشود، چون طراحان حرفه ای باید اشراف کامل به این واژه ها و اجرای آن داشته باشند.
باید این اشتباه را در بین بسیاری از افراد اصلاح کنیم که آرم نام تجاری نیست و هر المان گرافیکی که شبیه لوگو بود برند نیست و اینکه هویت بصری متعلق و وابسته به کدامیک از نامهای بالا است، زیرا تعریف و شناخت درست یعنی اجرا و هدایت کار در جهت مناسب ، و نه اینکه بسیاری از بزرگان تجارت یک آرم یا لوگو طراحی می کنند و میخواهند همه این موارد در همان لوگو خلاصه گردد. ابتدا به توضیح هر یک از این سه واژه می پردازیم.
لوگو یا آرم چیست ؟
لوگو یا آرم نمادی گرافیکی یا متنی برای شناسایی یک شرکت یا محصول از طریق استفاده از یک علامت با ظاهری خاص و اختصاصی است ،لوگوی یک شرکت را مستقیما به فروش نمی گذارند و به ندرت با آن کسب و کار یا تولیدی را انجام میدهند. چیزی که ارزش یک لوگو را همانند یک برند بالا می برد تنها ظاهر زیبا و حرفه ای آن نیست و کیفیت کار و محصول و رضایت مشتریان که متقابلن همراه نقدینگی بیشتر مجموعه می باشد همان نقطه قوت و قدرت یک لوگو است، اما از این مورد نیز نباید غافل شد که اگر لوگو ناهمگون و متضاد با فعالیت مجموعه باشد نیز حتی اگر بهترین کیفیت را هم داشته باشیم تا مدتی جواب گو می باشد و مثال زنده اش تعویض و ریدیزاین لوگوی بانکها و موسسات در سالهای اخیر است.
برای نشان دادن مفهوم فعالیتمان و طراحی لوگو به آرم ها مانند مردم عام نگاه کنید و تفکر کنید. ما طراحان گرافیک ترجیح میدهیم از نامهای عجیب و در بعضی موارد کاملا غیر مربوط برای یک لوگو استفاده کنیم مانند کارخانه با نام میهن ولی تولید شیر و محصولات لبنی خروجی کار است. مهم نامی به یاد ماندنی و لوگویی حرفه ای و خوش نقش است.
به طور خلاصه : لوگو یک کسب و کار یا محصول را در ساده ترین شکل مشخص می کند.
برند یا نام تجاری چیست ؟
برند یا نام تجاری مطمئنا یک موضوع جدید نیست، در نشریات و صدها کتاب درباره این موضوع نوشته شده است، اما به طور خلاصه می توان نام تجاری یا برند را به عنوان یک کارخانه ، سازمان، خدمات ، وب سایت ، محصول با یک شخصیت حقیقی که بر روی توانائیهای خاص خودش کار کرده و از خود یک برند ساخته ( مثال مستر تستر که امتیاز دهی این شخص برای رستورانها ارزش شده است و از خود یک برند ساخته ) برند از ابتدا برند نبوده و این ادراک عموم جامعه است که از آن محصول یا خدمات مانند اسنپ برند ساخته و به همین علت است که تخصصی به نام برند سازی به وجود آمده.
طراح نمیتواند یک برند را همان اول کار طراحی و ایجاد کند، طراح پایه و اساس نام تجاری را مانند یک لوگو طراحی میکند و این یک کمپین تبلیغاتی منسجم و برنامه ریزی شده به اضافه نظرات مثبت مخاطب است که میتواند این کار را انجام دهد.
بسیاری از مردم بر این باورند که یک نام تجاری (برند) تنها شامل چند عنصر مانند برخی رنگ ها، برخی از فونتها، لوگو، شعار و شاید برخی از موسیقی ها است اما در حقیقت، بسیار پیچیده تر از آن است. شما ممکن است بگوئید که یک نام تجاری فقط یک لوگوی خاص است و این همان اشتباهی است که اکثرا می کنند.
این سازگاری و ایده اصلی است که برند را تشکیل می دهد، آن را هدایت می کند، نشان می دهد چه چیزی برای آن موثر یا مضر است، برند به چه چیزی اعتقاد دارد و چرا بوجود آمده و … برند فقط رنگ، لوگو تایپ، لوگو و شعار تبلیغاتی نیست.
هویت بصری چیست؟
هویت بصری و طراحی یک برند بوک جامع و مدون از مهمترین عوامل موفقیت یک “نام تجاری” یا “لوگوی یک شرکت” شناخته شده است و نقشی بسیار مهم در آینده برند و پیشرفتش دارد.
در اغلب موارد، طراحی هویت براساس مایحتاج بصری و ملزومات چاپی مورد استفاده یک شرکت تعیین و طراحی میگردد، معمولا در یک مجموعه دستورالعمل ها در زمان مونتاژ هم اجرا می شود. این دستورالعمل هایی که هویت را تشکیل می دهند، معمولا نحوه استفاده از هویت در انواع رسانه ها، استفاده از پالت های تایید رنگ، فونت، طرح بندی، اندازه گیری و غیره را مدیریت می کنند. این دستورالعمل ها اطمینان حاصل می کنند که هویت شرکت در همه جا هماهنگ است، که به نوبه خود اجازه می دهد برند صاحب یک کتاب کلی مانند کتاب قانون باشد.
هویت بصری “برند بوک” یک شرکت از بسیاری عناصر بصری تشکیل شده است:
1- لوگو (نماد کل هویت و نام تجاری)
2- لوازم التحریر (Letterhead + کارت ویزیت + پاکت و غیره)
3- ملزومات بازاریابی (فلیکر، بروشور، کتاب، وب سایت، و غیره)
4- محصولات و بسته بندی (محصولات فروخته شده و بسته بندی که در آنها وارد می شوند)
5- طراحی پوشاک (اقلام لباس شخصی که توسط کارکنان پوشیده می شوند)
6- نشانه (طراحی داخلی و خارجی)
7- پیام ها و اقدامات (پیام ها از طریق ارتباط غیر مستقیم یا مستقیم ارتباط برقرار می شود)
8- سایر ارتباطات (صوتی، بوی، لمسی، و غیره)
9- و هر چیز بصری که نشان دهنده ی کسب و کار است.
درپایان با اندکی مقایسه به تفاوتی بسیار گسترده میرسیم که تفکر خیلی از افراد را درباره این سه مورد تغییر میدهد. لطفا ما را با نظرها و سئوالاتتان خوشحال کنید.